woensdag 10 november 2010 om 23u04

De UCI World Tour 2011 breidt zich verder uit op de wereldkaart met de toevoeging van een nieuwe wedstrijd in China. Na Noord-Amerika vorig jaar is het dus de beurt aan Azië om bij te dragen aan de mondialisering van de wielersport waar de UCI zoveel waarde aan hecht.

Maar brengt deze mondialisering echt alleen maar goeds?

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De Tour of Beijing in oktober 2011

De Ronde van Peking 2011 komt nog niet voor in de interactieve UCI wielerkalender van deze site aangezien deze nog niet officieel op de UCI kalender staat ...

Toch tekenden Pat McQuaid, Voorzitter van de UCI, en het management van het Beijing Sports Bureau vandaag tijdens een ceremonie in Peking het contract voor de organisatie van een nieuwe 5-daagse etappekoers rondom Peking die deel uit zal maken van de UCI World Tour 2011, 2012, 2013 en 2014 kalenders. Het contract betreft namelijk de organisatie voor een periode van minimaal 4 jaar en bepaalt dat de wedstrijd onderdeel uit zal maken van de wereldkalender. Voor het zover is zal de Licentiecommissie van de UCI echter nog een licentie moeten toekennen maar dat lijkt nu alleen nog een formaliteit te zijn.

Het persbericht van de UCI geeft aan dat de eerste editie plaats zal vinden in de omgeving van de hoofdstad van Volksrepubliek China van 5 tot en met 9 oktober 2011 en de naam Tour of Beijing zal krijgen. Met zo'n naam en een organisatie door het Beijing Sports Bureau lijkt me de kans klein dat de wedstrijd in de toekomst andere delen van China aan zal doen en deze zal dus hoogstwaarschijnlijk altijd plaats vinden rondom Peking.

De UCI en haar voorzitter laten uiteraard weten blij te zijn met deze nieuwe stap in de mondialisering van de wielersport waar de internationale wielerbond zo naar snakt. Na de Grands Prix cyclistes van Québec en Montréal in Canada in 2010 en de toevoeging van de Tour Down Under in Australië in 2008, zal de UCI World Tour 2011 nu 4 continenten (van de 7 als we Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Antarctica, Azië, Europa, Afrika en Oceanië meetellen) aandoen:
  • Noord-Amerika: 1 land - Canada (2)
  • Azië: 1 land - China (1)
  • Europa: 8 landen - Duitsland (1), België (5), Spanje (4), Frankrijk (4), Italië (4), Nederland (2), Polen (1) en Zwitserland (2)
  • Oceanië: 1 land - Australië (1)

Als we het aantal landen bekijken, en nog meer wat betreft het aantal wedstrijden (tussen haakjes in de lijst hierboven), zien we overduidelijk dat het historische wielercontinent en de historische wielerlanden (Europa met met name Frankrijk, België, Spanje en Italië) nog altijd bovenaan de lijst staan in de UCI World Tour 2011 maar dat de mondialisering wel degelijk ingezet is!

Waarom Azië?

Fietsverhuur in PekingIn het persbericht van de UCI lezen we dat de internationale wielerbond gekozen heeft voor Azië als nieuw continent op de wereldkalender omdat Azië een enorm reservoir van talenten en van fans van onze sport is, en (...)omdat iedereen profijt zal hebben van de positieve effecten die een belangrijk evenement als deze wielerwedstrijd normaal gesproken zal hebben.

De keuze ging speciaal uit naar China omdat de wielersport (daar) op dit moment een enorme groei doormaakt: sinds de Olympische Spelen van 2008 zijn wegwedstrijden enorm in populariteit gestgen en dit project heeft het daglicht kunnen zien op de fundering die destijds gelegd is.

Het initiatief is volgens de UCI genomen door het management van het Beijing Sports Bureau en werd door de UCI interessant genoeg bevonden om er meteen het UCI World Tour statuut aan te verbinden.

Ik hoor u nu al denken: "En de financiële kant?". Ja, inderdaad, er is uiteraard ook een financieel voordeel ... voor de UCI om zich te storten op de enorm grote Aziatische markt, maar de UCI geeft zelf aan dat er voor China voordelen te behalen zijn: Dankzij deze wedstrijd op hoog niveau, die een al heel groot aanbod compleet maakt, krijgt de Aziatische wielersport een enorm uithangbord voor haar renners, ploegen en sponsors, maar ook voor de talrijke fabrikanten in deze sector.

Meneer Li, de Directeur van het Beijing Sports Bureau noemt nogmaals de Olympische Spelen als basis voor deze nieuwe etappekoers: het idee om een wedstrijd als de Tour of Beijing te organiseren was er hoogstwaarschijnlijk nooit gekomen als dit land en deze stad niet het enorme voorrecht zouden hebben gehad om de Olympische ervaring te beleven: de unieke erfenis van de Spelen staat aan de basis van ons initiatief.

Hij geeft verder aan dat de milieu-maatregelen van de stad ook een rol spelen ... De stad Peking heeft een duidelijke strategie wat betreft de bescherming van het milieu en een ontwikkelingsplan voor duurzame ontwikkeling wat door dit evenement kan worden ondersteund. De Tour of Beijing kan ons helpen de inwoners te overtuigen de auto te laten staan en vaker hun fiets te gebruiken. Overigens is de fiets het traditionele vervoersmiddel in China.
Ik denk dat de profwielerenners een dergelijk gebaar alleen maar op prijs zouden stellen want het rijden van een profwedstrijd in de smog lijkt me nou niet echt een pretje!

De fiets in Peking, vooral een transportmiddel!De directeur van het Beijing Sport Bureau toont in ieder geval zijn ambitie: Het zwaarste werk staat ons nog te wachten maar we weten dat we kunnen rekenen op politieke steun en steun van de officiële sportinstanties, maar ook op onze sponsors en alle vrijwilligers om ons doel te bereiken: van de Tour of Beijing, dankzij de steun van de UCI en de interesse van het Chinese publiek voor deze sport, een groot werelds wielerevenement op de kaart zetten.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Is de mondialisering goed voor de wielersport?

Laten we om te beginnen eens een kijkje nemen op de UCI World Tour 2011 kalender: de Tour of Beijing, die plaats zal vinden van 5 tot en met 9 oktober 2011 zal een paar weken na de Grands Prix Cyclistes de Québec en van Montréal plaats vinden (deze vinden op 9 en 11 september plaats) en zal minder dan een week voor de Ronde van Lombardije eindigen.

Dat alleen is al een indrukwekkend programme voor een UCI ProTeam wat verplicht is aan deze drie wedstrijden deel te nemen.

Maar daar houdt het niet mee op want daarnaast hebben we ook nog de Wereldkampioenschappen die van 19 tot en met 25 september 2011 (tijdrit op de 21ste, wegrit op de 25ste) plaats vinden in Kopenhagen (Denemarken) maar ook bijvoorbeeld Paris-Tours die plaats vindt op zondag 9 oktober 2011.

De fotograaf Graham Watson bewoordde het op Twitter met het volgende berichtje: Our 2011 travelling just got harder - Tour of Beijing is sandwiched between Worlds and Paris-Tours..! Impossible to be at P-T..?. Graham heeft duidelijk de interactieve UCI wielerkalender nodig ;-).

Alhoewel de mondialisering van de wielersport voordelen met zich mee kan brengen lijkt het verre van zeker dat de renners, de volgers en de staff van de ploegen het enorm op prijs stellen dat ze binnenkort de wereld over moeten reizen om aan de verschillende wielerwedstrijden mee te doen die op hun verplichte programma zullen staan. De Franse ploegen zullen zich wellicht gelukkig prijzen dat de kans dat ze nog een UCI ProTeam licentie krijgen steeds kleiner wordt?

En u? Wat vindt u van de mondialisering van de wielersport en de manier waarop de UCI dit aanpakt?

bron afbeeldingen:
- foto-achtergrond illustratie van dit artikel: Stuck in Customs/Trey Ratcliff
- foto fietsverhuur: TrevinC
- foto transportfiets: dhelling01

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

7 reacties | 20104x bekeken

dit artikel is geplaatst in: UCI ProTour | Tour of Beijing

Reacties

Er zijn 7 reacties!
  1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-l-uci-inclut-un-tour-de-pekin-dans-son-circuit-mondial-60705681.html

    | Roland TISSIER | donderdag 11 november 2010 om 08u39

  2. C'est la mort du cyclisme attachant et des valeurs sportives qu'il entraîne . Après la mondialisation du foot, du rugby, de la F1 et j'en passe, voici le cyclisme professionnel qui entre des deux pieds dans la cour du 100% fric. Peut-être parlera-t-on moins du dopage qui gangrène le cyclisme, à l'instar du foot et du rugby professionnels, pour lesquels parler d'un tel sujet relève du tabou le plus opaque, fric oblige.
    Rien d'étonnant, d'autant que c'est le système éco-socio-politique actuel qui veut un pareil dénouement.
    Affligeant, désolant, rageant, oui ; étonnant, non. Parlera-t-on un jour d'annulation de Tour de France, de Tour d'Espagne ou d'Italie au profit de Tour de pays du Tiers-Monde, que dis-je émargeants ? Regardez ce qu'ils ont fait des Grands Prix de France, de Belgique, de St Marin, du Nurburgring.
    Que tous ces extras européens se débrouillent avec leurs propres fédérations pour créer leur propres courses avec leurs propres coureurs et qu'ils ne nous enlèvent pas NOS courses. Sur 2 milliards de Chinois, ils auraient de quoi faire des Tours de Chine !!!
    Un léger coup de gueule de Sanglier qui en a plein le c... de la mondialisation.

    | Sanglier | donderdag 11 november 2010 om 17u20

  3. Et Paris-Tours aux oubliettes depuis quelque temps... Merde !

    | Sanglier | donderdag 11 november 2010 om 17u21

  4. d'accord avec toi !!

    | Elie | donderdag 11 november 2010 om 20u12

  5. Je suis dégouté.
    Un Tour de Chine sans histoire rapporte des points.
    Alors qu'un Paris-Tours ne rapporte rien au vainqueur dans le classement UCI.
    En gros, les français, on peut les laisser gagner Paris-Tours, ils seront content a dû se dire l'UCI

    | david | vrijdag 12 november 2010 om 09u53

  6. Bonsoir à tous, entièrement d' accord avec vous, je ne suis pas le seul dégoûté par l' UCI CACA. Oui la Chine est en train de nous éradiquer avec l' aval des Européens.

    | pascal51 | vrijdag 12 november 2010 om 17u52

  7. le pire c'est dans quelques années quand le Tour de France partira des Etats-Unis, du Qatar, du Japon...
    rappelons que le Giro 2012 pourrait démarrer de Washington...

    | alex75 | vrijdag 12 november 2010 om 20u45

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier plus zes ?