zondag 29 mei 2011 om 23u30

Vanmiddag werd met een laatste tijdrit in de straten van Milaan de Giro d'Italia 2011 afgesloten. Deze 94ste editie van de Ronde van Italië, die de 150 jarige verjaardag van de hereniging van zijn gastland vierde, werd gedomineerd door de Spanjaard Alberto Contador (Team Saxo Bank-Sungard) die hiermee zijn 6de Grote Ronde wint na 3 Tour de France (2007, 2009 en 2010), één Vuelta a España (2008) en zijn vorige overwinning in de Giro d'Italia in 2008.

Het parcours wat selectief bedoeld was met een groot aantal finishen bergop en twee keer zoveel etappes in het hooggebergte als vlakke etappes was dat misschien een beetje té veel?

Hoe El Pistolero de Ronde van Italië 2011 wist te winnen

Al vanaf de 9de etappe met aankomst op de Etna wist Alberto Contador iedereen aan te tonen dat hij echt de sterkste is in de bergen. In gezelschap van Michele Scarponi (Lampre-ISD) ging hij op zoek naar de kopgroep om vervolgens solo boven te komen op de vulkaan. Hij pakt daar uiteindelijk 50 seconden op Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) en 1'07" op Scarponi, de twee renners die uiteindelijk zijn twee grootste concurrenten blijken te zijn in deze Giro.

Na een etappe voor sprinters, werd de 11de etappe op een mooie manier gewonnen door een Franse renner van de AG2R La Mondiale ploeg, John Gadret, die uiteindelijk op een hele mooie 4de plaats eindigt in het algemeen klassement. In deze etappe finisht Contador op de 5de plaats terwijl Scarponi en Nibali, respectievelijk 8ste en 10de, die dag geen tijd verliezen op de Spanjaard.

Wederom een etappe voor sprinters en gewonnen door Mark Cavendish (Team HTC-Highroad) gaat vooraf aan de etappe die finisht in Oostenrijk op de Großglockner waar Contador de etappeoverwinning laat aan José Rujano (Androni Giocattoli). Ditmaal ging de Spanjaard zelf in de aanval, daarin uitsluitend gevolgd door Rujano. Hij weet hem niet kwijt te raken en besluit dus met hem samen te werken en hem uiteindelijk de etappeoverwinning te schenken, als wijze van bedankje voor de voorsprong van 1'36" die hij hiermee op wist te bouwen op zijn belangrijkste concurrenten.

Tijdens de 14de etappe was het de beurt aan een andere Spanjaard om zijn krachten te tonen want Igor Anton (Euskaltel-Euskadi) won deze etappe op de top van de Monte Zoncolan. Alberto Contador had allereerst Vincenzo Nibali het zware werk laten doen om de voorsprong beperkt te houden alvorens hij zelf de tegenaanval inzette in de laatste kilometers. Hij beperkte hiermee het verschil met Anton tot 33 seconden, terwijl hij -naast de bonificaties- ook nog eens 7 seconden pakte op Nibali en 38 op Scarponi.

Afgelopen zondag stond dan de koninginnerit van deze Giro d'Italia op het programma, die tussen Conegliano en Gardeccia/Val di Fassa over een afstand van 230 kilometer met daarin de klim van Piancavallo (1.290 m), Forcella Cibiana (1.530 m), de Passo di Giau die het dak (cima coppi) van deze Giro d'Italia 2011 volgde met zijn 2.236 meter en de Passo Fedaia (2.057 m) voor de slotklim. Deze etappe vond plaats in zeer teleurstellende weersomstandigheden en toen de belangrijkste kopgroepen waren terug gepakt was het de beurt aan Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) om er alleen vandoor te gaan. Mikel Nieve (Euskaltel-Euskadi) weet hem in te halen en zelfs er verder vandoor te gaan en zo alleen aan te komen in Gardeccia. Garzelli finishte 1'41" later terwijl Alberto Contador zich had weten los te maken van zijn belangrijkste concurrenten om zo 10 seconden voor Garzelli en 6 seconden voor Scarponi te eindigen. John Gadret liet ook in deze etappe nog eens zien in vorm te zijn door te finishen op 2'28" van de winnaar en dus op 37 seconden van Contador terwijl Nibali wederom tijd verloor op de Spanjaard en 1'43" achter hem finishte.

Na de rustdag gebruikte Alberto Contador de individuele tijdrit tussen Belluno en Nevegal om nog wat extra tijd te pakken op Nibali en Scarponi: respectievelijk 34 en 38 seconden op de twee Italiaanse renners die 2de en 3de werden in deze individuele krachtsinspanning.

De rest van de week was vervolgens eigenlijk al niet eens interessant meer vanwege de tijdsverschillen die er na deze etappe al bestonden. De top 3 van het algemeen klassement kijkt afwachtend naar elkaar en eindigt vrijwel in iedere etappe samen in dezelfde groep. Interessanter zijn dan met name de goede resultaten van de jonge Nederlandse renner Steven Kruijswijk (Rabobank) die laat zien goed mee te kunnen met de besten en dat hij de tweede plaats in het jongerenklassement dus zeker verdient.

Voor de afsluitende tijdrit van vanmiddag was het tijdsverschil tussen de nummer twee Michele Scarponi en de nummer drie Vincenzo Nibali 56 seconden terwijl dat Scarponi zich op 5'18" achter El Pistolero bevond. Als er verder niets mis ging was het dus eerder een duel tussen de nummers 2 en 3 dan de eindoverwinning van deze Giro d'Italia 2011 die op het spel stond. De tijdrit werd uiteindelijk gewonnen door David Millar (Team Garmin-Cervélo) voor Alex Rasmussen (Team HTC-Highroad) en Alberto Contador, Richie Porte (Team Saxo Bank-Sungard) en Yaroslav Popovych (Team Radioshack). Nibali pakte uiteindelijk slechts 10 seconds terug op Scarponi.

De spanning die de organisator van deze Grote Ronde wilde creëeren was mijns inziens dus grotendeels afwezig, in ieder geval ten opzichte van vorig jaar toen ik de Giro d'Italia echt nog interessant vond ...

De eindklassementen van de Ronde van Italië 2011

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het algemeen klassement van de Giro d'Italia 2011

Alberto ContadorGeen last minute wijzigingen dus in het algemeen klassement van de Giro d'Italia 2011 die werd gewonnen door Alberto Contador !

Vooral de mooie 4de en 9de plaatsen van John Gadret (AG2R La Mondiale) en de jonge Steven Kruijswijk (Rabobank) zijn de moeite waard om genoemd te worden.

1/ Alberto Contador (Team Saxo Bank-Sungard) - 84h05'14"
2/ Michele Scarponi (Lampre-ISD) - +6'10"
3/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) - +6'56"
4/ John Gadret (AG2R La Mondiale) - +10'04"
5/ Joaquin Rodriguez (Katusha Team) - +11'05"
6/ Roman Kreuziger (Astana) - +11'28"
7/ José Rujano (Androni Giocattoli) - +12'12"
8/ Denis Menchov (Team Geox-TMC) - +12'18"
9/ Steven Kruijswijk (Rabobank) - +13'51"
10/ Kanstantsin Sivtsov (Team HTC-Highroad) - +14'10"

Puntenklassement

In het puntenklassement vinden we grotendeels dezelfde renners aan de leiding.

1/ Alberto Contador (Team Saxo Bank-Sungard) - 202 punten
2/ Michele Scarponi (Lampre-ISD) - 122
3/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) - 121
4/ José Rujano (Androni Giocattoli) - 107
5/ John Gadret (AG2R La Mondiale) - 97

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Bergklassement

Stefano Garzelli wint het bergklassement, voor Alberto Contador en José Rujano.

1/ Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) - 67 punten
2/ Alberto Contador (Team Saxo Bank-Sungard) - 58
3/ José Rujano (Androni Giocattoli) - 43
4/ Mikel Nieve (Euskaltel-Euskadi) - 39
5/ Gianluca Brambilla (Colnago-CSF Inox) - 29

Beste jongere

Roman KreuzigerAan de leiding in het jongerenklassement vinden we een renner die een abonnement heeft op de witte trui in verschillende wielerwedstrijden in de afgelopen jaren: Roman Kreuziger (Astana). Ook hier merken we wederom de mooie tweede plaats van Steven Kruijswijk (Rabobank) op.

Voor de Tsjechische renner van de Astana ploeg is het overigens het laatste jaar dat hij aanspraak kan maken op de witte trui van beste jongere, dus hij heeft groot gelijk er nog even van te profiteren ...

1/ Roman Kreuziger (Astana) - 84h16'42"
2/ Steven Kruijswijk (Rabobank) - +2'23"
3/ Peter Stetina (Team Garmin-Cervélo) - +38'41"
4/ Jan Bakelants (Omega Pharma-Lotto) - +43'39"
5/ Bart de Clercq (Omega Pharma-Lotto) - +52'57"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 2975x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2011

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf keer vier ?