zondag 21 april 2024 om 16u55

De 110e editie van Luik-Bastenaken-Luik zal ongetwijfeld het meest de geschiedenisboeken ingaan vanwege de kou, met renners die aanvankelijk reden bij temperaturen tussen de 4 en 6 graden. De 9 koplopers reden echter in droge omstandigheden voordat ze werden ingehaald door het peloton en het was met een solorit vanaf de Côte de la Redoute dat Tadej Pogačar de overwinning pakte in deze "Doyenne" van de klassiekers! Romain Bardet (Team dsm-firmenich PostNL) werd knap tweede.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Samenvatting Luik-Bastenaken-Luik 2024

175 renners verschenen aan de start van Luik-Bastenaken-Luik 2024 op de Quai des Ardennes in Luik en het was bijna vanaf het begin, op kilometer 2, dat de ontsnapping van de dag zich losmaakte uit het peloton.

Het was een leidend kwartet, met Gil Gelders - een neo-prof van de Soudal-Quick Step ploeg die La Doyenne des classiques aan het ontdekken was, Rémy Rochas voor Groupama-FDJ, Lilian Calmejane van de Intermarché-Wanty ploeg en Paul Ourselin voor TotalEnergies. Deze 4 werden vervolgens snel vergezeld door 2 en vervolgens 3 andere renners, om een kopgroep van 9 te vormen, met Enzo Leijnse (Team dsm-firmenich PostNL), Christian Scaroni (Astana Qazaqstan Team), Iván Romeo (Movistar Team) die ook La Doyenne aan het ontdekken was, Fabien Doubey die zijn TotalEnergies ploegmaat gezelschap kwam brengen en tot slot Loïc Vliegen voor Bingoal WB.
De kopgroep - © A.S.O. / Gaëtan Flamme
Geleidelijk aan vergrootten deze 9 renners hun voorsprong op het peloton tot iets meer dan 4 minuten bij het "omkeren" in Bastogne en nadat ze al de eerste berg van de wedstrijd hadden beklommen, de Côte de Bonnerue, die voor het eerst sinds 2018 weer in het parcours zat.

De voorsprong bleef toen toenemen tot een piek van 4'40" na 110 kilometer, maar er waren dan nog 144,5 kilometer te gaan omdat het parcours Luik-Bastenaken-Luik maar liefst 254,5 kilometer lang was (vergeleken met 258 vorig jaar). Onder aanvoering UAE Team Emirates van de ultrafavoriet van de koers, begon het peloton geleidelijk de kopgroep van de dag in te halen. Met nog 100 kilometer te gaan was de achterstand al geslonken tot 1'20" toen het peloton voor de eerste keer ten val kwam, snel gevolgd door een tweede valpartij slechts twee kilometer verderop.

Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) en Valentin Madouas (Groupama-FDJ) behoorden tot de onfortuinlijke achterblijvers na deze tweede valpartij en terwijl de voorsprong op de kopgroep steeds kleiner werd, viel deze groep volledig uit elkaar voordat de laatste 5 overlevenden werden gegrepen door het eerste peloton. Aanvankelijk had het tweede peloton een achterstand van meer dan 1'30", maar nadat eerst Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) en daarna Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step) en Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) en tot slot Romain Grégoire (Groupama-FDJ) de tegenaanval inzetten om het gaatje dicht te rijden op het eerste peloton, bleek dit uiteindelijk een zinloze inspanning te zijn geweest, want zeer snel nadat ze het eerste peloton hadden ingehaald, haalde de groep Van der Poel hen ook in. Met nog 71 kilometer te gaan ... begint de wedstrijd dan opnieuw want het volledige peloton is dan weer helemaal samen.

Pas op de Côte de la Redoute, met nog 34,5 kilometer te gaan, ging Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) in de aanval op 500 meter van de top. Hoewel Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) hem aanvankelijk bij kon houden, kreeg de Sloveen al snel de overhand en ging er alleen vandoor ... alleen voor een zeer lange solo, helemaal tot aan de Quai des Ardennes in Luik waar hij de overwinning pakte.

Achter hem zetten verschillende groepen achtereenvolgens de achtervolging in, maar uiteindelijk was het Romain Bardet (Team dsm-firmenich PostNL) die, ook solo, ontsnapte uit een kleine groep met Ben Healy (EF Education-EasyPost), Benoît Cosnefroy (Decathlon AG2R La Mondiale Team) en Romain Grégoire (Groupama-FDJ) om de 2e plaats te pakken in deze grote klassieker.

De uitslag van Luik-Bastenaken-Luik 2024

Het podium van Luik-Bastenaken-Luik 2024 - © A.S.O. / Gaëtan Flamme

Je kunt de top 10 van het klassement voor de wedstrijd vinden op de Luik-Bastenaken-Luik pagina van de UCI wielerkalender.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Videosamenvatting van de wedstrijd

Hieronder vindt u de samenvatting van de wedstrijd op video:


© foto's - A.S.O. / Gaëtan Flamme

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 1612x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Klassiekers

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie plus zeven ?