zaterdag 12 maart 2011 om 19u35

Karsten Kroon (BMC Racing Team) heeft alles gegeven maar uiteindelijk wist Rémy Di Gregorio (Astana) de voorlaatste etappe van Paris-Nice 2011 te winnen onder de regen en tegen de wind in, in Biot.

De Franse renner reed in de laatste ronde op het circuit rondom Biot van het peloton weg en wist, ondanks een bijna-val op een paar kilometer van de finish het peloton voor te blijven en de etappe dus met een solozege te winnen.

De samenvatting van de 7de etappe van Parijs-Nice 2011

Vanochtend in Brignoles aarzelden de renners nog een beetje welk tenue ze zouden kiezen maar zodra ze uit de bus kwamen bemerkten ze al snel dat het vandaag een moeilijke dag zou worden en dat een extra laag kleding goed van pas zou komen.

Vanwege de sterke tegenwind en regen die voorspeld waren besloot de organisator het vertrek 15 minuten te vervroegen maar ondanks dat kwamen de renners toch later binnen dan de traagste voorspelling in het tijd- en routeschema van deze etappe.

De 159 renners die aan het begin van de middag aan de start verschenen hielden één minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aardbeving en daaropvolgende tsunami in Japan. Romain Feillu (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team), Sylvain Chavanel (Quick Step) en Daniele Righi (Lampre-ISD) waren daar niet bij want deze drie renners verschenen vandaag niet aan de start.

Geoffroy LequatreAl snel na het vertrek begon het te regenen boven het peloton en dat was voor Geoffroy Lequatre voldoende reden om deze 69ste Paris-Nice te verlaten.

Er volgden verschillende aanvallen, met name met Andriy Grivko (Astana), Brent Bookwalter (BMC Racing Team) en Damien Gaudin (Team Europcar) en vervolgens met Laurens Ten Dam (Rabobank) en Sébastien Minard (AG2R La Mondiale) die gezelschap kregen van Jurgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto), Ivan Santaromita (BMC Racing Team) en ten slotte Grega Bole (Lampre-ISD), maar zonder veel succes. De laatstgenoemde kopgroep van 5 renners werd namelijk ook teruggepakt en na verschillende andere aanvalspogingen zonder succes Karsten Kroonwerd pas op kilometer 82 de kopgroep van de dag gevormd door Karsten Kroon (BMC Racing Team) en Eric Berthou (Bretagne-Schuller).

Terwijl dit leidersduo zijn voorsprong uitbouwde, was het de beurt aan Jurgen van de Walle (Omega Pharma-Lotto), Francesco Gavazzi (Lampre-ISD) en Nicolas Roche (AG2R La Mondiale) om op te geven. Enigszins verrassend voor Roche want de Ierse renner kondigde gisteren op zijn Twitter account nog aan dat hij zijn moeder en zijn broers in de armen zou vallen bij de finish. De maximale voorsprong van het leidersduo was 6'50".

In totaal 19 renners verlaten uiteindelijk Paris-Nice 2011 tijdens deze etappe met onder anderen Gregory Henderson (Team Sky), Sandy Casar (FDJ), Peter Sagan (Liquigas-Cannondale), Fränk Schleck (Team Leopard-Trek), Jakob Fuglsang (Team Leopard-Trek) en Serguei Ivanov (Katusha Team).

Lieuwe WestraIn het laatste deel van de etappe gaat de Nederlandse renner Lieuwe Westra uiteindelijk nog in de achtervolging maar wanneer hij in een bocht ten val komt besluit hij deze poging op te geven en zich terug te laten zakken naar het peloton. Terwijl het peloton wordt aangevoerd door Movistar Team rijdt Karsten Kroon weg van Berthou in de eerste ronde over het circuit rondom Biot.

De Nederlandse renner zet dan nog alles op alles om te proberen deze etappe met een solo overwinnend af te sluiten maar in het begin van de laatste ronde heeft hij nog maar 1'05" voorsprong op het peloton. In de laatste ronde geeft Kroon zich dan gewonnen voor het peloton en op het moment dat hij wordt teruggepakt waagt de Fransman Rémy Di Grégorio (Astana) zijn kans. Geslaagde kans uiteindelijk want de renner afkomstig uit Marseille weet een valpartij te voorkomen in de meest gladde delen van het circuit en blijft uiteindelijk Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) en Rigoberto Uran 5 seconden voor.

De gladde wegen waren funest voor verschillende renners en de renner die er het ergste aan toe leek te zijn was Robert Kiserlovski (Astana). De ploegmaat van Rémy Di Grégorio kwam namelijk ten val en gleed vervolgens onder een auto. Het bleek niet makkelijk te zijn er weer onderuit te komen. De Kroatische renner werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Op het eerste gezicht heeft hij niets ernstigs en de verwondingen aan zijn gezicht zouden als het goed is geen grote invloed moeten hebben op de rest van zijn seizoen na deze Paris-Nice.

De reactie van Rémy Di Grégorio

Na de finish liet Rémy Di Grégorio weten dat hij veranderd was sinds zijn komst naar Astana, met name mentaal en wat betreft zijn ervaring nu hij 26 is en 7 jaar als profrenner op de teller heeft staan.

Je hebt niet iedere dag een kans zoals deze in Paris-Nice. Ik heb dus mijn kans gewaagd en vandaag was het resultaat positief. Ik ben er al die tijd in blijven geloven.

De vraag naar zijn kansen op deelname in de Tour de France 2011 na deze overwinning antwoordde de Franse renner met de woorden: Ik denk niet eens meer aan de Tour de France op dit moment, mijn seizoen is niet langer alleen van de Tour afhankelijk, ik denk er niet eens aan. Ik denk nu aan iedere wedstrijd die ik doe en kijk niet echt veel verder vooruit.

Ik geniet vandaag van deze overwinning en ik ga niet verder dan dat. Conclusies over eventuele goede resultaten in de Klassiekers wil ik dus niet trekken op basis van mijn winst in deze zware etappe. Ik ben blij dat ik mag werken voor kopmannen zoals Alexandre Vinokourov en Roman Kreuziger
.

Wat betreft het slot van deze etappe die nogal wat gevaren bevatte voor Di Grégorio, alleen aan de leiding, liet hij weten: Tot op het laatste moment ging ik er nog niet van uit dat ik gewonnen had, ik heb dan ook alles gegeven tot het eind! Ik heb wat risico's genomen, maar niet te veel. Toen mijn achterwiel weggleed dacht ik niet aan een eventuele valpartij, ik heb me overeind gehouden. Ik dacht meer aan mijn voorsprong.

De klassementen de dag voor de finish in Nice

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het klassement van de 7de etappe van Parijs-Nice 2011

De top 5 van deze etappe wordt compleet gemaakt door Andreas Klöden (Team Radioshack) die de 5de etappe had gewonnen en de gele trui Tony Martin (HTC-Highroad) die dus geen tijd verliest op zijn belangrijkste concurrent.

1/ Rémy Di Grégorio (Astana) - 5h46'23"
2/ Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) - +0'05"
3/ Rigoberto Uran (Team Sky)
4/ Andreas Klöden (Team Radioshack) - +0'07"
5/ Tony Martin (HTC-Highroad)

Het algemeen klassement na de 7de etappe

Het algemeen klassement blijft onveranderd aangezien renners als Rein Taaramae (Cofidis), Janez Brajkovic (Team Radioshack) en Bradley Wiggins (Team Sky) ook in de top 10 van de etappe van vandaag eindigden:

1/ Tony Martin (HTC-Highroad) - 30h46'17"
2/ Andreas Klöden (Team Radioshack) - +0'36"
3/ Bradley Wiggins (Team Sky) - +0'41"
4/ Rein Taaramae (Cofidis, le crédit en ligne) - +1'10"
5/ Jean-Christophe Péraud (AG2R La Mondiale) - +1'21"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 2323x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice 2011 | Parijs-Nice

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is één keer één ?